En bransje i endring

Publisert: 12. Januar 2023

Skiftende trender og en bransje i stadig utvikling er ord som beskriver mat- og serveringsbransjen. Vi har snakket med kjøkkensjef hos Hotel Norge, Tore Espenes om hvilke trender vi vil se mer av det kommende året.

Hva er en trend?

Store Norske Leksikon beskriver trend som “hovedretningen i en statistisk tidsrekke, vedvarende gjennom sykliske eller uregelmessige korttidssvingninger.”

- Hos oss ser vi mest på langvarige og overhengende trender, som skifter i takt med samfunnet og folk flest, forteller Tore. Han trekker frem plantebasert mat som et godt eksempel.

- Her ser vi en stor overhengende trend, som har utviklet seg, og på en ganske eksplosiv måte har blitt en ny standard i bransjen. De fleste steder serverer nå plantebaserte alternativer, og det dukker stadig opp nye produkter og råvarer som går inn under denne kategorien. Det er nok ikke en trend som vil forsvinne, men som heller blir den nye normalen, mener han.

I takt med verden rundt den, fokuserer matbransjen i stadig større grad på bærekraft. Nøkkelord som kortreist, lokal mat og fokus på miljø er stadig mer ettertraktet, også her.

- Det som startet som en trend rundt økologisk mat, er spist opp av den enorme bølgen som kommer med et endret syn på klima og bærekraft. Media og verden generelt har et stort fokus på dette nå, og det smitter naturlig over mot matbransjen. Våre gjester ønsker en autentisk opplevelse av lokal kultur og tradisjon - det gjelder både norske og internasjonale gjester på hotellet, forteller Tore. Han understreker også at en trangere økonomi hos folk flest merkes godt.

- Mange er mer kritisk til hva de bruker pengene på. Det er ikke bare et måltid, men en reise gjennom smaker og kultur. Det må vi alltid ha i tankene når vi skaper nye retter til menyen, avslutter han.

@bergenspiser på instagram