Mer enn bare rester

Publisert: 12. Januar 2023

I 2017 gikk landslagsspiller Ingrid Spord sammen med daværende statsminister Erna Solberg, på Ekebergsletta under Norway Cup. De to vandret sammen fra bærekraftsmål til bærekraftsmål, og turen skulle bli starten på et av Ingrids største eventyr til dags.

5 år senere er Ingrid daglig leder og sjef for et av de mest nytenkende og moderne konseptene som matbransjen kan by på. MER ENN bruker uutnyttede grønnsaker, frukt og bær, og lager bærekraftig bakst fra det som ellers ville være definert som svinn.

- Vi tar de snåle gulerøttene som ikke går til butikkene, og gir dem et nytt liv, forteller Ingrid. Hos MER ENN brukes gulrøttene til både grov og fin bakst, og det lages alt fra focaccia, til pizzaboller, skillingsboller og rundstykker. Produksjonen utvides stadig, og nye ingredienser og metoder testes jevnlig.

Null svinn

Ingrid og selskapet hennes har valgt å fokusere på bærekraftsmål nummer 12: ansvarlig forbruk og produksjon. De jobber med å redusere overforbruk, og å informere og bidra til en endret livsstil, hvorpå ressursbruk, miljøødeleggelse og klimautslipp minimeres. Selv har produksjonen hos MENN ENN null svinn!

- Våre avkutt går videre til BIR, som bruker det til larvemat, via sitt prosjekt Invertapro. Slik har vi faktisk ingenting av råvaren som svinner bort gjennom produksjonen. Det er fantastisk å være en del av et så suksessrikt samarbeid.

Samarbeid for fremtiden

For Ingrid handler det hele om å skape muligheter, bryte mønstre og åpne dører. Jo flere som tør å satse, jo bedre vil industrien rundt bærekraftig matproduksjon kunne bli. Hun understreker at selv om de jobber mest med mål nummer 12, tror hun på at bærekraftsmål nummer 17 er den store løsningen. “Samarbeid for å nå målene”.

- Vi ønsker å være et bindeledd for industrien, og drømmer om en delt platform hvor alle kan hjelpe hverandre, og redusere svinn. Om alle sitter på egen tue vet ingen hvilke muligheter som finnes, men om vi kan bygge kontakt og lage et slags økosystem av bedrifter og overskuddsmaterialer, da kan vi få til noe stort, og gjøre en forskjell sammen.

Gode løsninger

MER ENN har nærmest enevelde innen produksjonsmodellen de bruker, men håper at flere snart vil kaste seg på markedet. Nesten en tredel av maten som produseres i verden blir aldri spist, men verden tømmes for råvarer og ressurser. Kan man snu mønsteret så alt som produseres, også blir brukt, og får i gang en god sirkulær økonomi, vil store deler av verdens bærekraftproblemer være langt nærmere en løsning.

Fabrikken til MER ENN jobber videre for å bli enda mer bærekraftig i hvert produksjonsledd. Kan varmen fra ovnene brukes til noe? Alt testes og vurderes for å utvikles videre mot bærekraftig produksjon.

- Det er en hard form for business. Mange har troen på produktet, men det er en balansegang for å ikke strekke oss for langt. Vi hadde en vekst i omsetningen på 71% fra 2021 til 2022. Nå håper vi på enda flere kunder som kan selge produktene våre, og et større sortimang i årene fremover, avslutter Ingrid.

Hvor får vi tak i MER ENN sine produkter?

- Fløien selger produktene i sin kafè, og de var vår første store kunde. Ellers har vi samarbeid med studentskipnaden i Bergen, og vi håper å komme i kontakt med enda flere i løpet av det neste året. I januar åpner vi utsalg fra vårt bakeri i Eidsvåg. Så det er bare å følge oss på sosiale medier for mer informasjon her. Du får også tak i produktet vårt hos de Bergenske. Og for de som ønsker å kjøpe det er det tilgjengelig hos ASKO og Måkestad.

@bergenspiser på instagram