Spis godt året rundt

Publisert: 17. Mars 2022

Bergens geografiske plassering som matby er helt unik. Gjemt mellom dype fjorder og høye fjell, er klima og kultur her på Vestlandet noe helt eget. Bli med på reise gjennom året, og opplev de beste og ferskeste råvarene, hver dag.

Når det gjelder sjømat deles året inn i tre sesonger. Vinter, vår/sommer og høst. Det er i vintermånedene at sjømaten smaker best.

Her i nord er det kalde farvann store deler av året, og sjømaten vokser derfor sakte. Smakene får god tid til å utvikle seg, og smaksopplevelsen blir en helt annen. Forholdene skaper enestående fisk og sjømat her på Vestlandet.

Se Bergen Spiser menytilbud her

Det er likevel ikke bare om vinteren at sjømaten er fremtredende i vårt kulinariske årshjul. En langstrakt kystlinje gjør at vi alltid har god tilgang på fantastiske smaker fra havet.

For mange av oss er sommerkvelder med reker toppen av idyll. Men det gjør seg å inkludere skalldyr-delikatesser i dietten også når vi går over i mørketiden. Høsten er topp for å nyte hummer og andre skalldyr, mens vi venter på enda kaldere farvann, og juletorsken godgjør seg i fjorden.

Lokal mat året rundt

Hos Allmuen Bistro er det et kontinuerlig fokus på kortreist mat, og ferske råvarer. Det er fersk fisk og sjømat på vinterstid. Meieriproduktene leveres året rundt, og det serveres friske sommersalater og bugnende høstmåltid. I tillegg jobbes det aktivt sammen med lokale bønder, for å tilpasse seg det stadig skiftende klimaet.

-Vi er i konstant kommunikasjon med bøndene. Når de tør å satse på nye produkter, så kan også vi utvide tilbudet, og satse på helbergensk meny, hele året gjennom, forklarer kokk Sondre Dyrdal. Det er målet.

Lette sommersmaker

Men frem til det, er det sommeren som virkelig gjelder hos Allmuen. Grillen jobber nesten døgnet rundt for å produsere nydelig grillet lokalt kjøtt, og sesongens beste grønnsaker får skinne.

- Våren starter med de første grønnsakene, og ettersom gradestokken beveger seg oppover dukker det opp mer og mer. Neper, reddik, sommerkål og friske bær blir til fantastiske salater, og smakene bugner ved bruk av lette, friske urter, forteller Sondre. Han skryter av kjøkkensjef Johan Petri, som stadig fornyer menyen, og får frem det beste av de lokale råvarene i enhver rett.

Viktige aktører

- Utover sensommer og høst, når mer og mer modner nyter vi utrolige smaker av epler, plommer, rips og mye mer. Gjennom året får vi leveringer fra mellom annet Homlagarden, Fana Gard, Toppe Gard og Tunagarden, samt flere andre helt lokale via spesialgrossisten Troye, sier Remi Grimstad. Han understreker også hvor godt lokal sider fra Hardanger kompletterer rettene.

- Vår helt egen form for champagne, laget bare noen timer herfra. Det gjør godt å servere, avslutter han.

-----

Hvorfor velger vi lokalt?

Myten er at det er både enklere og billigere å importere mat, fremfor å kjøpe lokalt. Men realiteten er at vi som konsumere har mye å si. Dersom etterspørselen for kortreist og lokal mat går opp, økes produksjonen, og prisene synker. Slik kan vi aktivt støtte og bidra til en mer bærekraftig utvikling, med lavere utslipp, og fremme viktige, lokale mattradisjoner.
@bergenspiser på instagram