Fem raske med to lærlinger og en kokk

Publisert: 17. Mars 2022

Vi har besøkt kjøkkenet på Michelin-restauranten BARE, og grillet to lærlinger og en kokk om hva som gjør at de har valgt sitt yrke.

Erlend Stueland, kokk


Svein Sandvik, lærling 1. år


Daniel Stang, lærling 2. år

Hvorfor har du valgt kokkefaget?

Erlend: Jeg valgte kokkefaget fordi det er praktisk. Jeg har en stor kjærlighet for mat og drikke - spesielt norske råvarer er fantastiske.

Svein: Jeg har alltid likt å lage mat, og er oppvokst med det i familien. Spesielt opplevelsen av å dra ut å fiske, og komme hjem og lage mat av fangsten er spesiell for meg. Derfor er sjømat også det beste jeg vet å lage og spise.

Daniel: Jeg har alltid vært interessert i kokkekunst, men studerte noe annet før. Jeg ønsket å forbedre kunnskapen min, og å jobbe med noe jeg brenner for, så da gikk jeg over til å bli lærling innen kokkefaget.


Hva er det tøffeste med jobben din?

Erlend: Det tøffeste er å alltid være på jobb når alle venner og familie har fri. Man må si nei til mange bursdager, turer og selskaper.

Svein: Det vet jeg ikke enda.

Daniel: Jeg velger å tolke dette spørsmålet som noe som var vanskelig/ubehagelig. Og det er å lage juice av pepperrot. Du blir sprayet med pepperspray gjennom hele prosessen.


Hva er det beste med livet som kokk?

Erlend: Å få smake på så mye fantastisk mat, drikke og jobbe med vennene dine hver dag i hektisk og gøy miljø. Gode resultater og glade gjester gjør mye. 

Svein: Det er mest givende når gjestene er fornøyd, og koser seg med maten du har laget.

Daniel: Mestringsfølelsen når en får til noe en har jobbet mye med å forbedre eller perfeksjonere.


Hva er din viktigste egenskap i dette yrket?

Erlend: Stress er unødvendig og trivsel er viktig. Smaksløker, tålmodighet, humor og stå-på-vilje.

Svein: Jeg er alltid på og jobber hardt. Det er viktig i faget og på kjøkkenet.

Daniel: Det viktigste er mangfoldet av kunnskap en får gjennom opplevelsen. Men multitasking er absolutt viktig.


Hvorfor bør andre velge kokkefaget?

Erlend: Ingen dager er like!

Svein: Kokkeyrket gir en varierende hverdag, og et bra milø å jobbe i.

Daniel: En får utfordret seg selv og ikke minst utforske nye og spennende oppskrifter og metoder. Og så godt samhold på kjøkkenet.

@bergenspiser på instagram