Om Sider frå Hardanger

Publisert: 16. Mars 2022

De siste årene har siderproduksjonen i Hardanger opplevd eksponensiell vekst. Det finnes nå hele 21 forskjellige siderprodusenter på tvers av kommunene. Likevel er det lite konkurranse blant så mange produsenter. Det sørger mellom annet Siderklynga i Hardanger for.

For produsenter og næringslivet rundt sideren er det verdiskapningen rundt den lokale næringen som er viktig. Det satses sterkt på formidling av kunnskap om produksjon og foredling. Bærekraftig produksjon, levering og konsum er i fokus, for å skape kortreiste, smakfulle produkter. Svinn er også minimalt, da epler som ikke møter standarden for konsum går rett videre til most- og siderproduksjon.

Se Bergen Spiser menytilbud her

Visste du at eplene i Hardanger har fått beskyttet geografisk betegnelse på linje med Champagne? Og sideren anerkjennes stadig mer, også utenlands. Både Edel, og Alde sider på Nå har vunnet priser i inn og utland for sideren sin. Edel sin sider serveres også på Michelin-restauranter i utlandet.

I 2018 var salget av Hardangersider på nesten 200.000 liter. I 2020 rundet det 350.000 liter, en vekst på 75%. Alt tyder på at både eple- og siderproduksjon vil fortsette å være en lønnsom bransje de neste årene, noe som drar ivrige unge tilbake til hjembygden, og skaper vekst på andre områder.

@bergenspiser på instagram