Sjømatens Borgermester

Publisert: 7. Januar 2020

Oppe på et kontor på Flesland sitter det en mann som har en inderlig lidenskap for alt som har med sjømat å gjøre. Vokst opp med fisk rundt seg, skulle han nok gjerne ha sett at folk spiste fisk hver dag.

Atle Jakobsen har et utrettelige engasjement for det å kunne tilby sine kunder de beste råvarene til enhver tid. Råvarene må være i sesong, og helst kortreist – kortere transportvei sparer også miljøet. Domstein Sjømat AS Bergen har også et stort fokus på matsvinn. I tillegg til at alt kutt og avkapp utnyttes, tenker de ofte litt utenfor boksen. Hvis det er noe som ikke kan selges som f.eks. hele fileter, kan dette kuttes opp og tilby det til kunder han vet kan bruke det som plukkfisk. På den måten blir både kunder og leverandør fornøyde. Dette tankesettet har resultert i et svinn på knappe 0,1 %. 

RØD SONE
I byggets «røde sone» på Flesland, finner du to menn som står og håndskjærer fisk. Erfaringen de har opparbeidet seg gjennom mange år, får det til å se så enkelt ut der de produserer den ene flotte fileten etter den andre. For å ivareta denne unike kompetansen, er ny generasjon under opplæring. 

Atle Jakobsen gir også byens kokker muligheten til å komme opp dit på opplæring om de skulle ønske det. Han sitter også i styret for Smak av Kysten. Dette er «mentoren» for all sjømat. Medlemsbedriftene i Smak av Kysten serverer sjømat av ypperste klasse.

BRUK BYEN
Når du som forbruker skal gå og kjøpe fisk eller skalldyr – bruk byen. Gå til butikker som selger ferske råvarer – området rundt torget er ypperlig. Er du usikker på hvordan noe skal tilberedes, spør gjerne, de som jobber der deler gladelig av sin kunnskap. Opplevelsen med å kjøpe kortreiste, dryppende ferske råvarer i sesong høyner smaksopplevelse.

Se festivalmenyen under Bergen Spiser 2020 - klikk her

Et tips fra Atle er når det gjelder reker: Spis de om vinteren for da er de aller best. Smaken er kraftigere, skallet er tykkere og de er fulle av rogn. Spis rognen først, og deretter selve reken. Da får du to forskjellige matopplevelser.


@bergenspiser på instagram