Matbyen Bergen - fra sjø og jord til bord

Publisert: 6. Januar 2020

Matkultur handler om tradisjoner, lokalmat, og matretter med identitet – alt fra persetorsk til pinnekjøtt.

Bergen er en naturlig markedsplass for maten som produseres i regionen. Det har resultert i økt tilgang til lokalproduserte varer i tillegg til matfestivaler og større matarrangementer.

Se festivalmenyen under Bergen Spiser 2020 - klikk her

Byens tusenårige historie som handelssentrum, med rikelig tilgang til saftige fjellbeiter og en bugnende fiskebestand, har bidratt til at regionen produserer førsteklasses råvarer. Her er noen av stedene du kan oppleve ekte bergenske matskatter:

BONDENS MARKED
Her kan du kjøpe mat direkte fra bonden, og målet er at maten skal være så kortreist som mulig. Utvalget er sesongbasert og vil derfor varierer. Kravene til matprodusentene er at råvarene skal være lokale og sporbare, foredlingen skal ha et håndverksmessig- og småskalapreg, og matprodusentene skal selv stå for salget. Bondens Marked arrangeres jevnlig gjennom hele året.

BERGEN MATFESTIVAL
Bergen Matfestival arrangeres hvert år i slutten av august med fokus på lokal mat og drikke og ekte råvarer. I tre dager jobber lokalmatprodusenter og kokker sammen for å gi besøkende Vestlandets beste smaksopplevelser. Festivalen har blitt svært populær, ikke bare for bergensere og besøkende, men også for matbransjen som her har muligheten til å prøve ut nye konsepter. Bergen Matfestival har også et eget område for barn og unge, hvor de kan delta på minikokkekurs og andre morsomme aktiviteter.

BERGEN ØLFESTIVAL
Bergen Ølfestival går parallelt med Bergen Matfestival. Her møter du produsenter fra bryggerier i Norge og utlandet

NORSK SIDERFESTIVAL — BERGEN MATFESTIVAL
Interessen for norsk sider er sterkt økende, ikke bare i Bergen. Hardanger, som står for 80 % av sider salget på Vinmonopolet, har et spesielt klima som gjør at de har gode epler – ikke for kalde vintre eller for varme somre. Fjellene stopper også det verste bergensregnet. Dette gir eplene en fin balanse mellom sukker og syre og den unike aromaen.  

International Cider Competition ble avholdt 25.11.19 i San Sebastian, og Norge hevdet seg i verdenstoppen med fire gull. Total ni internasjonale priser gikk til Sider fra Hardanger.

MATARENA
Matarena er prosjektleder for Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival. Selskapet har et unikt nettverk innenfor lokaltmat og sjømat, og brenner for å skape møteplasser og øke kompetansen. Slik ønsker de å inspirere til å fremme bærekraftig lokalmat fra sjø og land. 

Matarena organiserer blant annet med et «kokkelag» der kokker med tittelen «Bergen City of Gastronomy Chef» kan engasjeres til ulike offisielle oppdrag i inn- og utland. I tillegg tilbyr Matarena matopplevelser på messer og konferanser, setter i gang pop-up-aktiviteter og diverse konkurranser, som Oste-VM i Bergen 2018.

Matarena står også bak Smak av Kysten som er Norges største gastronomiske sjømatnettverk, og involverer alle fra fiskemottak, produsenter og grossister til fiskehandlere og restauranter. Smak av Kysten jobber for å fremme ekte sjømatopplevelser gjennom blant annet samarbeidsprosjektet Sesongkalender.no som er utviklet i tett samarbeid med medlemsbedriftene, Norges sjømatråd, Havforskningsintituttet og Nærings og fiskeridepartementet.

Sesongkalenderen er utviklet for å øke mangfold og kvalitet på de spiselige råvarene vi høster fra havet. Nå får du tilgang til denne unike sesongkalenderen på www.sesongkalender.no.

Sesongkalenderen nedenfor er utgitt av Domstein. Den kan du få hos en av Domsteins avdelinger som plakat i str. 70x100 cm eller last ned en digital sesongkalender her.

Last ned sesongkalender

@bergenspiser på instagram