Persetorskens dag

Publisert: 5. Januar 2020

Vi har rike fisketradisjoner her på Vestlandet, og Persetorsk er en velsmakende tradisjonell bergensk rett som du dessverre ikke finner så ofte på menykortet. Dette har man imidlertid gjort noe med, og persetorsken har nå fått sin egen dag.

Se festivalmenyen under Bergen Spiser 2020 - klikk her

Persetorsk ble i tidligere tider brukt både som festmat og julemiddag. Ordet «perse» er en omskriving av presse, det vil si at fisken ble lagt i press. Dette var en god måte å bevare maten på i tider det var begrenset tilgang til nedkjøling av mat.

Blandingen av sukker og salt gir fisken en rund og delikat smak, noe som gjør den perfekt for både stor og liten. Det smaker best i vintermånedene når torsken er på sitt beste. 28. januar 2020 feires «Persetorskens dag» for aller første gang. Spør gjerne etter Persetorsk neste gang du er ute og spiser.

Her serveres Persetorsk på Persetorskens dag 28.1

Syntes du det er litt mye arbeid med å lage alt fra bunnen av, kan du kjøpe ferdige persetorskstykker hos Fjellskål Fisk & Skalldyr og Fish Me på Torget eller Strandkaien fisk.

Vil du gjøre det enda enklere, kan du besøke en av byens tradisjonelle spisesteder og spørre etter Persetorsk. Mange av byens flotte spisesteder serverer denne bergenske retten.


SLIK LAGER DU DIN EGEN PERSETORSK:

KLARGJØRING AV TORSKEN:

1.    Persetorsk skal lages av hele ferske, renskårne torskefileter. 

2.    Torskefiletene dekkes med en salt-/sukkerblanding der 50/50 er vanligst. Her er det variasjoner i mengdeforholdet (noen bruker 70/30), så prøv deg gjerne fram.

3.    Torskefiletene legges på et flatt fat, med kjøttsiden mot hverandre. Dekk til. Legg gjerne en skjærefjøl over og noe tungt 3–5 kg over for å øve et press – derav navnet Persetorsk. Den skal stå kaldt ca. ett døgn. Er det kaldt ute, kan den fint stå i garasjen eller i en utebod. Denne metoden gjør at væske presses ut av filetene, og gir fiskekjøttet en fast og fin konsistens med en rund kraftig smak.

 

NÅR PERSETORSKEN ER KLAR FOR TILBEREDNING:

1.    Skyll filetene i vann, og del de opp i stykker. Fisken skal deretter trekke i ca. 8–10 min eller til de er ferdig.

2.    Serveres med kokte poteter og gulrøtter samt eggesmør. Eggesmør: smelt TINE smør, og ha i finhakkede hardkokte egg.

3.    Ønsker du å piffe opp retten litt? Prøv med ertepuré, beurre blanc og grønnkål. (Fra «Bergenskokeboken»)

@bergenspiser på instagram