Restaurant- og matfag - en yrkesfaglig utdanning.

Publisert: 5. Januar 2020

Yrket som kokk og servitør er spennende og utfordrende. Liker du å lage mat, omgås med mennesker og liker å være der ting skjer, da er denne utdanningen noe for deg.

Som kokk skal du kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger. Du må kunne arbeide planmessig, selvstendig og i team. En servitør må kunne arbeid systematisk, kommunisere godt med gjester og kolleger, være en team-medarbeider og gjerne ha gode språkkunnskaper. 

Se festivalmenyen under Bergen Spiser 2020 - klikk her

TEORI OG PRAKSIS
Utdannelsen består av to år på skole, og deretter to år i lære hos en bedrift. Elevene har felles undervisning på Vg.1. I Vg.2 velger elevene mellom to programområder – kokk- og servitørfag eller matfag. På kokk- og servitørfag står valget mellom restaurantkokk, industrikokk eller servitør. Etter to år på videregående søker man seg til en godkjent bedrift der en vil tilbringe to år som lærling. 

LÆRLING
Som lærling blir man ofte kastet inn i en hektisk hverdag, og det kan være et tøft møte med en enda tøffere bransje. Dette er ikke en typisk 8–16 jobb. Det er lange dager og jobben er fysisk krevende – men det er også spennende og medfører ofte et unikt samhold.

Norske fagarbeidere innen restaurant-og matfag er ettertraktet i utlandet. Ved endt tid som lærling tar man svenneprøve for å få fagbrev. I Hordaland (Vestland fra 1.1.2020) kan man velge kokkefag ved videregående på Sandsli, Sotra, Fitjar, Fusa eller Voss.

TIPS TIL DE SOM ØNSKER Å UTDANNE SEG TIL KOKK/SERVITØR FRA TO AV BERGENS UNGE KOKKER

PAULINE ANGEN BARLAN
Pauline har jobbet som kokk hos Restaurant Bare. Hun tok fagbrev i 2015. Pauline var på kokke-juniorlandslaget som lærling.

AUGUST BERNARD CERNIC
August har jobbet hos Lysverket og som soussjef på Hoggorm. Han tok fagbrev i 2016 etter læretid på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Hva fikk dere til å ta restaurant- og matfaglinjen?

Pauline: Jeg har alltid vært litt urolig, det måtte skje litt rundt meg. Min mor var dessuten kokk, så det falt litt naturlig å gå den retningen.

August: Interessen for matlaging kom gradvis. Min mor var flink å ta meg med på restauranter og kokke-kurs når vi var på reise.
2 år på skole og 2 år i praksis.

– hvordan var skoledelen?

August: Gode lærere er alfa og omega. Det er viktig for motivasjonen at lærerne er oppdatert. Det gjør oss også mer forberedt når vi skal ut i praksis.

Pauline: Det kunne gjerne blitt stilt litt mer krav. Det var en del umotiverte som bare gikk der.

Hvordan var overgangen fra skole til å jobbe som lærling?

Pauline: Du må ikke være en quitter. Hvis du virkelig vil noe, står du på. Det koster å bli god.

August: Du må ha pasjon for det du driver med. Fordi det vil være lange dager.

Begge: Gjør du en god jobb, er det lett å få jobb fordi andre vil gå god for deg. Det er også et godt samhold. Undersøkelser viser at kokker er blant de som har best trivsel på jobb.

Har dere noen siste ord til de som har lyst til å bli kokk eller servitør?

Begge: Har du stor interesse for matfaget, anbefaler vi at du prøver det ut. Stå på, og ikke gi deg når det blir tungt på jobb, for det vil det bli innimellom. Belønningen er en utrolig givende jobb, godt vennskap, og et hav av muligheter. Bransjen er liten, og alle vet om alle. En blir nesten som en stor familie.

@bergenspiser på instagram