Takk for maten

Publisert: 4. Januar 2020

Mat er noe vi alle trenger, det gjør oss i stand til å fungere og til å yte. Men å spise er så mye mer enn bare det å gi kroppen næring. Mat er sosialt, den binder mennesker sammen på tvers av alder, kultur og kjønn.

Restaurantfestivalen Bergen Spiser i regi av Bergen Sentrum AS ønsker å få folk i alle aldre til å samles over et godt måltid og oppleve mangfoldet av spisesteder som Bergen sentrum har å tilby. Fra små koselige bistroer til gourmetrestauranter. Fra husmannskost til eksotiske retter. Bergen har alt dette, og enda litt til. Er du småsulten kan en nybakt skillingsbolle gjøre susen. Eller hva med fiskekaker fra Søstrene Hagelin – bergensk fastfood på sitt beste. 

Se festivalmenyen under Bergen Spiser 2020 - klikk her

BERGENSRETTER
Disse var lett gjenkjennelig på grunn av navnet. Bergenserne hadde ofte kallenavn på så vel folk som matretter. Hva sier du til å bli servert kattemat eller røkerumpe? Navnet skjemmer ingen, dette er absolutt retter som fortjener å bli tatt frem igjen.

Kattemat – Stuede torskekjaker, ligner kamskjell-muskel i konsistens. Retten var en delikatesse, og navnet alene bør gi den et soleklart comeback.

Puspas – Forgjengeren til fårikål og en bergensk lammegryte.

Røkerumpe – Denne retten er laget på et rundrøkt halestykke av torsk – typisk bergensrett.

VISSTE DU AT:
Navnet hvit dame stammer opprinnelig fra Keiser Wilhelm fra Tyskland. Hvit dame er i utgangspunktet en marsipankake med makronbunn. 

Keiseren var svært begeistret for Bergen og besøkte byen flere ganger. Siden marsipankake med makronbunn var noe av det mest utstøkte en kunne få, fikk han dette servert hver gang han kom til byen. Tilslutt utbrøt Keiser Wilhelm: «Åh, ikke den hvite damen igjen.» Etter dette ble kaken altså hetende «Hvit Dame».

La matbyen Bergen forføre ganen din med velsmakende kulinariske smakebiter laget på de beste lokale råvarene det er å oppdrive. Og hvorfor ikke pare det med sider fra vakre Hardanger.

Smakelig måltid!

Kilde matretter: Bergenskokeboken, Gode Gamle Bergensretter

@bergenspiser på instagram