Norske mattradisjoner

Publisert: 28. September 2019

Høsten er i full anmarsj, og dermed er det høytid for å nyte norske, tradisjonelle retter. Varm mat som «brenner på snuten» og tilfører de stadig mørkere dagene kos og varme. Hvis du er klar for å dykke ned i norske mattradisjoner er det bare å glede seg til brennsnut, komper, kjøttsuppe og boknafisk. Og lefser, rabarbrasaft, rømmegrøt, flatbrød, fiskekaker og kvæfjordkake. Listen over tradisjonelle norske retter er uendelig lang!

Tekst: Luciana Thunem

Før i tiden (du vet, da alt var mye bedre) ble kunnskapen og bruken av råvarene overført gjennom daglige gjøremål, fra de voksne til de yngre. Der man før brukte en hel dag for å tilberede et måltid, bruker man nå en halvtime.

Man snakker om en «tapt generasjon» da nordmenn begynte å reise utenlands på 60-tallet og fikk smaken på pizza, pasta og kinamat. Frossenmat og posesupper gjorde også sitt inntog, og den norske tradisjonsmaten ble sett på som avleggs og tidkrevende.

De siste tiårene har heldigvis flere og flere kokker slått et slag for norsk tradisjonskost, og norsk mat er nå supertrendy. Salget av mat og drikke fra lokale småprodusenter har økt og flere har fått innpass hos de store butikkjedene. Folk bruker villig penger for kortreist og ekte råvarer. Men å lage norsk tradisjonsmat fra bunnen tar tid, og i dagens samfunn er det mange som ikke har denne tiden.

Heldigvis bor vi i en by der norske mattradisjoner har stått i stormen, og byen har flere tradisjonsrike restauranter som tilbereder de deiligste rettene. Her får du servert et lite utvalg spisesteder du kan besøke i høst.

WESSELSTUEN

Øvre Ole Bulls plass 6

Restauranten som har ligget på Ole Bulls plass i over 60 år er virkelig verdt et besøk. Dette koselige møtestedet går også for å være verdens mest berømte restaurant i Bergen.

Her brukes norske råvarer, og på menyen finner du plukkfisk, fiskesuppe og reinsdyrsteik.

wesselstuen.no


BRYGGELOFTET OG STUENE

Bryggen 11

Som seg hør og bør, finner du en tradisjonsrik og hjemmekoselig restaurant på Bryggen i Bergen med utsikt utover Vågen. Et måltid på Bryggeloftet og Stuene pirrer både smaksløkene, og utvider horisonten for norske retter.

bryggeloftet.no


RIDDEREN

Kong Oscar gate 1A

I det som før het Potetkjelleren, finner man nå Ridderen, et konsept som viderefører tradisjonen med norske retter, med innslag av spennende «riddermat».

ridderen.no


HOLBERGSTUEN

Torgallmenningen 6

Midt på travleste Torgallmenningen kan man trekke seg tilbake i rolige og nostalgiske lokaler på Holbergstuen. I annen etasje på Galleriet finner du en ekte bergensk meny med blant annet Bergensk Fiskesuppe og andre deilige retter tilberedt med lokale råvarer.

Fun fact: Restauranten hadde faktisk åpent under alle krigsårene.

holbergstuen.no


BRYGGEN TRACTEURSTED

Bryggestredet 2

I mange år har bergensere og tilreisende fått servert vestlandsk matkultur basert på de beste lokale råvarene hos Bryggen Tracteursted.

Her er de kjente og glemte smakene kombinert med det riktige tilbehøret. Lokalene er noe for seg selv, og du får følelsen av å reise noen hundre år tilbake i tid. Hovedstuen er over 300 år gammel!

Til maten anbefales selvfølgelig akevitt eller godt, norskt øl. Trakteurstedet har nemlig spesialisert seg på øl av høy kvalitet fra området langs vestlandskysten.

bryggentracteursted.no


PINGVINEN

Vaskerelven 14

Hos pingvinen er det så hjemmekoselig at du lett lengter hjem til mormor eller koselige tanter. Interiør er identisk med typiske vestlandske hjem på 60- og 70-tallet. Menyen er også så norsk som det går an å bli.

Her finner du alltid kjøttkaker, fiskegrateng og lapskaus. Ellers endres resten av menyen etter sesong og humør.

Det beste med Pingvinen er den hjemmekoselige atmosfæren, og de overkommelige prisene. Og selvfølgelig den gode hjemmelagde maten.

pingvinen.no@bergenspiser på instagram