Tradisjonsmat på ekte vis

Publisert: 28. September 2019

I hele 92 år har Holdbergstuen lokket bergensere inn i varmen med tradisjonsrike norske retter.

Hos oss har vi en visjon som heter «Folk, Smak og Tradisjon». Vi er opptatt av å ta folk og smak på alvor, og samtidig holde tradisjonene i live, sier daglig leder i Dikterstuene, Anne Skulstad.

Holbergstuen er en institusjon i Bergen, med tradisjoner tilbake til 1927

Kokkene hos Holdbergstuen lager tradisjonelle vestnorske retter med en moderne vri, og på menyen finner du gode sesongbaserte råvarer året rundt. Restauranten benytter seg hovedsakelig av lokale leverandører. Kortreist mat gjør godt for miljøet, men tar også vare på næringslivet som skal ha mulighet til å benytte seg av restaurantkonseptet.

– Vi bruker lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Vi er opptatt av ferske råvarer, og at de kommer fra Bergen og nærliggende områder, svarer Skulstad.

Ekte bergenske raspeballer finner du på menyen hos Holbergstuen.

Blant tradisjonelle og klassiske retter kan Holdbergstuen diske opp med både klippfisk, Bergensk fiskesuppe og raspeballer. Kombinasjonen av tradisjonsmat og eldre møblement skaper en følelse av å reise tilbake i tid. Høstmenyen byr selvsagt på sesongens råvarer, og fra november serveres tradisjonell julemat på ekte vis. Hos Holbergstuen serveres også reinsdyrkjøtt hele året.

Kvalitet og god stemning garanteres, sier den daglige lederen. Hennes erfaring er at de har mange gjengangere som setter stor pris på konseptet etter alle disse årene, som skiller seg fra andre restauranter som satser på mer moderne og internasjonal kost.

– I dag skiller vi oss ut fra andre restauranter ved at vi har fortsatt å holde på det
tradisjonelle bergenske konseptet, men for at Holdbergstuen skal klare seg i nye 92 år er vi avhengig av at bergenserne besøker oss, avslutter den daglige lederen.

Holdbergstuen har holdt stand siden åpningen i 1927

Holbergstuen:

  • Åpnet 2. november 1927, etablert av initiativtaker Riksmålsforbundet og borgere av «Den berømmelige Norske Handel-Stad Bergen». Bestyrerinnen ved åpningen var Anna M. Pedersen.
  • Restauranten har holdt til i samme lokalet siden 1927, og var delt inn i spisesal og peisestue, malt i en dyp rødfarge og dekorert med sorte akantusranker. Veggene ble dekorert med Holbergsitater.
  • Det fortelles at utover 1930-tallet ble Holbergstuen mer og mer populært som møtested for beleste, litt venstreorienterte personer.
  • Holbergstuen var i drift under hele krigen, selv om det var harde tider. Takket være Dikterstuernes styreformann Øivind Stavs forbindelser på Hedmark, fikk restauranten store forsyninger med poteter og grønnsaker som ellers ville vært vanskelig å skaffe.
  • Det opprinnelige møblementet, benker og bord bestod frem til 1962. Da fikk Holdbergstuen uttrykket det har den dag i dag, men i samme stil som før. Da kom det på plass nytt kjøkken og lysere vegger, tak og møblement. Holbergsitatene på veggene ble ivaretatt.

Klippfisk er en av bergensrettene du finner hos Holbergstuen

Holbergsstuens oppskrift på Klippfisk

Servert på tradisjonelt vis

Til 4 personer trenger du:

600–700 gr. klippfisk

250 gr. grønne tørre erter

200 gr. bacon

8-10 poteter

Smør / Salt

Legg erter og klippfisk i vann over natten.
Om klippfisken har litt tykkelse, kan den trygt vannes 36 til 48 timer.

Kok opp erter i friskt vann. Kokes i ca. 1 time. Hell av det meste av vannet, og tilsett salt og smør etter ønske. Mos ertene til ønsket konsistens. Ønskes de bløtere, kan man tilsette vann.

Kok så poteter, og stek bacon i terninger.

Klippfisken skal trekkes i vann i 10–14 minutter etter tykkelse på stykkene. Fisken er ferdig når den flaker seg. Man kan alternativt dampe den i form med litt
vann i stekeovnen med lokk, slik at den holder fasongen. Ta et stykke ut, trykk forsiktig med en gaffel og sjekk om den er fast.

Server alt på en tallerken eller i serveringsskåler.

Kombinasjonen av torsk og bacon er en kulinarisk opplevelse!

@bergenspiser på instagram